Potem ko so naši nogometaši imeli prost vikend v 3. ligi, so konec tedna izkoristili za peto prijateljsko tekmo v spomladanskem delu sezone. Tudi tokrat so se Bistričani odpravili na goriško, kjer jih je v soboto v Renčah čakal domači četrtoligaš, ki v EPNL trenutno zaseda četrto mesto. Zadnji dve tekmi z Renčami so naši odigrali v lanski sezoni EPNL, ko so v 1. krogu zmagali rdeči z 2-0, medtem ko so jim naši v Il. Bistrici vrnili in zmagali s 3-1.

Naši so v Renče odpotovali brez velikega števila pomembnih igralcev, ki jih bodisi pestijo poškodbe in bolezni ali pa so imeli druge obveznosti. Tako so manjkali kapetan Brozina, oba Marinca, Kovačić, Kuduzović, Kuridža in Dekleva. Trener Rubčić je tako moral malo kalkulirati in je v boj s četrtoligašem na igrišče poslal sledečo postavo: Bizjak; Iskra, Kalčić, Grbec, Ujčić; Kalanj, Mahne; Teofilović, Zatkovič, Jusić; Smajla. Prvih 30 minut tekme je bilo na slabo pripravljenem igrišču zelo nezanimivih, saj si do takrat nobena ekipa ni pripravila niti polpriložnosti. Mreža domačinov pa se je po približno pol ure igre vendarle zatresla. Po akciji Smajle po desni strani je do žoge prišel Teofilović, ki je hladnokrvno zaključil in Bistričane povedel v vodstvo. Že minuto kasneje bi se vodstvo naših lahko podvojilo. Teofilović je bil namreč po odlični samostojni akciji zrušen v kazenskem prostoru, tako da je sodnik pravilno pokazal na belo točko. Kazenski strel je izvedel sobotni kapetan Zatkovič, ki je enajstmetrovko usmeril preko vrat. V nogometu pa večkrat obvelja nepisano pravilo ‘kdor ga ne da, ga dobi’. Tako so domačini okrog 40. minute prišli do ene svojih redkih priložnosti, ko so izvajali prosti strel s kakšnih 40 m. Visok predložek je Iskra slabo ocenil, tako da se je žoga odbila do domačega napadalca, ki se je sam znašel pred Bizjakom in matiral bistriškega vratarja. Prvi polčas se je tako končal z 1-1.

V drugi polčas so naši krenili v isti zasedbi kot so končali prvega. Tudi drugi del srečanja ni nudil ravno vrhunske predstave, vendar so naši vseeno vidno zaigrali bolj agresivno in z željo, da z Renč odnesejo zmago. Okrog 60. minute je Rubčić naredil prvo zamenjavo. Edinega bistriškega strelca Teofilovića je zamenjal Jaksetič. Ta je vnesel malce več živahnosti v igro vijoličastih in že kmalu po vstopu v igro izkoristil hudo napako domačega centralnega branilca, ki je po globinski podaji Smajle žogo slabo izbil, tako da je Jaksetič sam krenil proti domačemu vratarju in povedel Bistričane v novo vodstvo. Ni minilo dolgo, ko se je vodstvo naših podvojilo. Akcijo je tokrat po levi strani začel Jaksetič in podal v petmeterski prostor, kjer se je odlično znašel Smajla in zadel za 3-1. Kakih 15 minut pred koncem je strelca in dvakratnega asistenta zaradi rahle poškodbe kolena zamenjal Vorkapič. Do izteka 90 minut so naši imeli še nekaj priložnosti, še najlepšo pa je prav v zadnji minuti zapravil Kalanj, ki je sprožil s 25 m, vendar mu je strel z odlično parado domači vratar ubranil. Tako se je tekma končala z zasluženo zmago naših nogometašev.

ND Renče – NK ILIRSKA BISTRICA
1 – 3 (1-1)
Strelci za Il. Bistrico: Teofilović, Jaksetič, Smajla

Po zmagi v Renčah se bodo naši nogometaši drugi vikend odpravili v Renčam sosednje Bilje. V 16. krogu 3. SNL – zahod nas namreč čaka domačin, ki je ta vikend (ko so bili naši prosti) izgubil v Sežani. Upajmo seveda, da se bodo vsi v soboto manjkajoči igralci vrnili in v Biljah napravili čim boljši rezultat!
Spodaj je nekaj slik iz prve ligaške tekme v Goriških Brdih.
brda3brda2brda1