V nedeljo so naši nogometaši odigrali drugo ligaško tekmo v spomladanskem delu sezone. V Biljah jih je čakalo istoimensko nogometno društvo, ki je bilo do te tekme kar velikih 8 točk pred Bistričani. Bistriški trener Rubčić ni mogel računati na kapetana Brozino (poškodba hrbta), Jusića in Kuridžo. Kljub temu pa so se vijoličasti v Bilje odpravili s kar lepo popotnico iz zadnjih dveh tekem v teh koncih (remi v Brdih in zmaga v Renčah).

V tekmo z Biljami je hrvaški strateg poslal naslednjo postavo: Bizjak; Kalčić, I. Marinac, Grbec, Mahne; Kovačić, Kalanj; Smajla, Zatkovič, Kuduzović; Dekleva. Na klopi so na svojo priložnost čakali še Prelec, Vorkapič, Iskra, Ujčić, Teofilović, Jaksetič in M. Marinac. Tekma na stadionu ‘V dolinci’, se je morda celo malce presenetljivo začela s pobudo naših, saj so se domačini odločili za bolj defenzivno postavitev in čakali na svoje priložnosti iz protinapadov. Večji del prvega polčasa je bil zelo borben, tako da je kakšnih 100 gledalcev lahko gledalo moško in dokaj zanimivo predstavo. Kljub temu pa večjih priložnosti prvih 40 minut ni ponudilo. Tudi svoj prvi gol na tekmi so črno-beli dosegli iz navidez povsem nenevarne akcije. Po strogu dosojenem prekršku Kalanja nad domačim igralcem na sredini igrišča so domači poslali predložek v kazenski prostor, kjer se je po slabi komunikaciji med Bizjakom in Grbcem žoga od bistriškega vratarja odbila na nogo Dopliharju, ki je šest minut pred koncem polčasa neoviran pospravil žogo v mrežo in popeljal domačine v vodstvo. Kot se žal (pre)pogosto zgodi je našim po poceni prejetem zadetku koncentracija padla. Tako so že tri minute kasneje zapravili žogo na sredini igrišča, nakar je sledil hiter protinapad domačinov, ki se je prek kapetana Žniderčiča končal z zadetkom. Tako se je prvi polčas za naše končal z zaostankom z 2-0.

V drugih 45 minut so naši morali kreniti na vse ali nič. V 55. minuti je bistriški trener opravil prvo zamenjavo – namesto Smajle je priložnost dobil M. Marinac. Kljub prevladi naših v posesti žoge pa so domači po slabih petnajstih minutah drugega dela srečanja prišli do nove priložnosti iz protinapada. Podajo Žniderčiča je sprejel krilni igralec Luzar, ki se je znašel sam pred Bizjakom in mreža vratarja vijoličastih se je še tretjič na tekmi zatresla. Po golu je namesto Dekleve v igro vstopil Jaksetič, ki se je pomaknil na desno krilo, medtem ko je Deklevino mesto v konici napada zasedel M. Marinac. Igra je sicer malo bolj stekla, vendar si naši kljub temu niso uspeli priigrati niti ene resnejše priložnosti (še najlepšo je v prvem polčasu imel Smajla, ki je sprožil iz ‘voleja’ kakšen meter čez gol). Deset minut pred koncem so Bilje prišle do še ene priložnosti iz protinapada. Bizjak je ‘kontro’ poskusil preprečiti, pri tem pa nerodno stopil in si poškodoval koleno ter najverjetneje končal sezono. Ob tem napadu je treba pohvaliti igralce Bilj, ki bi lahko brez težav poslali žogo v prazen gol, vendar so se športno ustavili in poslali žogo z igrišča! Poškodovanega vratarja je zamenjal drugi ‘golman’ Prelec, ki pa do konca tekme tako kot domači čuvaj mreže Fabricijo ni imel veliko dela in ostalo je pri zmagi Bilj s 3-0.

ND Bilje – NK ILIRSKA BISTRICA
3 – 0 (2-0)
Strelci: Doplihar 39., Žniderčič 42., Luzar 59.

Kljub porazu in trem usodnim napakam po katerih so sledili goli pa igra nogometašev iz mesta pod Snežnikom ni bila tako slaba. Prvič po dolgem času so namreč morali naši biti tisti, ki diktirajo tempo, tako da je bil ta poraz odlična šola za nadaljevanje tekmovanja. V naslednjem krogu naše fante čaka izredno pomembna tekma proti Biljam sosednji Adrii iz Mirna. Adria je na lestvici 9. in za našimi in Cerknico na 7. in 8. mestu zaostaja le za točko, medtem ko Tabor iz Sežane na 6. mestu uhaja že za velikih 9 točk. Tekma bo tako glede na majhno razliko med ekipama zelo zanimiva in zna na stadion ‘Pri štantu’ zvabiti kar nekaj gledalcev. To bo hkrati tudi zadnje v seriji štirih gostovanj naših nogometašev na goriškem (skupaj s prijateljsko tekmo v Renčah) in upamo, da bodo Bistričani Miren zapustili s tremi točkami!