V soboto se je v deževni Ilirski Bistrici odigrala predzadnja domača tekma naših nogometašev v tej sezoni. Nasproti je Bistričanom stal Tabor iz Sežane. Srečanje bi lahko ob osvojenih treh točkah naših popestrilo boj za sredino lestvice. Pričakovalo se je izenačeno srečanje, saj sta se prvi dve tekmi sezone končali z neodločenim rezultatom, prav tako pa sta bili obe zasedbi močno okrnjeni zaradi velikega števila poškodb in kazni. Sežančani so tako ob le dveh rezervnih igralcih, zaradi kazni ostali še brez prvega strelca Stančiča, manjkal pa je tudi Matkovič. Naši vijoličasti na drugi strani so imeli le eno rezervo več, manjkali pa so Bizjak, Mahne, Jusić, Iskra, Brozina, Kalanj, Dekleva (poškodba kolena na tekmi v Cerknici) in Kuridža. Kljub temu pa je bilo tako kot v Cerknici pričakovati pravi pristop in borbo vseh, ki so stopili na teren.

Damir Rubčić je na igrišče poslal sledečo enajsterico: Prelec; Kalčić, I. Marinac, Grbec, Ujčič; Zatkovič, Kovačić; Jaksetič, M. Marinac, Kuduzović; Smajla. Na klopi so na priložnost čakali le še Vorkapič, Rebec in Teofilović. Bistričani so v tekmo, ki si jo je kljub slabemu vremenu ogledalo kakšnih 50 gledalcev, krenili odločneje. Do prvih priložnosti je publika morala čakati sedem minut, ko je najprej z nenevarnim strelom od daleč poskusil Kovačić, nato pa je dlani sežanskega vratarja Kovača z močnim strelom ogrel še Zatkovič. Najlepšo priložnost v začetku tekme so naši imeli v 10. minuti, ko je po levi strani lepo prodrl Kuduzović in podal v Kovačev petmeterski prostor, kjer je bil Smajla od zadetka oddaljen le nekaj centimetrov. Po začetnem pritisku domačih pa so začeli do resnejših ‘šans’ prihajati tudi gostje v belem. V 21. minuti so imeli lepo priložnost, vendar je v našem kazenskem prostoru z odličnim drsečim štartom posredoval Grbec in izbil žogo v kot. Kraševci so si v naslednjih minutah priigrali še dve priložnosti (še najlepša je bila druga po strelu z glavo z neposredne bližine), vendar se je Prelec obakrat izkazal. Ravno ko je Tabor napadal, so naši fantje na najlepši možen način zaustavili gostujoči nalet. Po približno pol ure srečanja se je za močan strel z 20 metrov odločil Marko Marinac in s svojim tretjim zaporednim zadetkom, ki je bil obenem najlepši do sedaj, povedel Bistričane v vodstvo. Upanje na približanje Sežancem na zgolj dve točki je bilo tako zdaj zelo živo. Žal pa je prednost naših trajala zgolj slabih pet minut. Po slabem posredovanju Jaksetiča, je do strela znotraj kazenskega prostora prišel sežanski vezist Stepančič, čigar strel se je od bistriške obrambe nesrečno odbil za Prelčev hrbet. Po hitrem izenačenju gostov so naši znova začeli napadati. Najlepšo priložnost je v 39. minuti imel Zatkovič, ki je poskušal presenetiti Kovača iz prostega strela z roba 16-meterskega prostora, vendar se je ta izkazal z odlično obrambo. Žal pa se je znova pokazalo nepisano nogometno pravilo ‘kdor ga ne da, ga dobi’. Le nekaj minut pred iztekom prvega polčasa je sežanski napad na čelu z odličnim Bombačem pobegnil ‘ofsajd zanki’ bistriške obrambe. Bombač se je tako znašel sam pred Prelcem in z glavo povedel goste v vodstvo v najslabšem možnem času za naše. Prvih 45 minut se je tako končalo z minimalnim vodstvom Kraševcev.20150523_171216

V drugi polčas so tako naši morali kreniti z vsemi silami uperjenimi v napad. Lepo priložnost so si nogometaši iz mesta pod Snežnikom priigrali že slabi dve minuti po žvižgu sodnika Kondiča, ki je s svojim delom opravil zelo dobro. Po lepi akciji Kalčića, ki je iz igre lepo vrgel sežanskega bočnega branilca Pirca, je z glavo poskusil strelec zadetka za naše Marinac, a je žal meril za las mimo vratnice. Po tej akciji so imeli polpriložnost gostje, ki pa s strelom od daleč niso uspeli premagati domače dvanajstice. Po slabih dvajsetih minutah taktične igre na obeh straneh v drugem polčasu, pa je žal sledilo tisto kar smo si vsi najmanj želeli. Po izgubljeni žogi na naši polovici je sežanski krilni igralec Salkić (bivši nogometaš Interblocka in Olimpije) žogo podaljšal do Stepančiča, ki se je znašel sam pred Prelcem in rutinirano podvojil vodstvo gostov. Le tri minute pozneje pa se je našim vendarle vrnilo upanje, da iz tekme odnesejo kakšno točko. Po predložku z desne strani sta v kazenskem prostoru skakala M. Marinac in Smajla, žoga pa se je na koncu od hrbta Črta Kariža odbila za hrbet nemočnega Kovača. Naši so po znižanju pričakovano začeli pritiskati. Imenitna priložnost za zadetek se je najprej pripravila Zatkoviču, nato pa še Kovačiću, vendar so kraški branilci uspeli blokirati oba strela. Po teh dveh strelih pa je sledil nov bliskovit protinapad Sežančanov. Salkić je našel samega Bombača, ki je še drugič na tekmi podvojil vodstvo gostov in dobrih 15 minut pred koncem že praktično zatrl upanje naših na sredino lestvice. Golu je sledilo še nekaj akcij na obeh straneh. Za naše je zapretil eden najbolj aktivnih igralcev na terenu Zatkovič, ki pa še enkrat več ni uspel presenetiti sežanskega čuvaja mreže. Sledili sta povezani akciji nogometašev v belih dresih, vendar se je Prelec obakrat izkazal z zelo dobrima intervencijama. Šest minut pred iztekom 90 minut je bil bistriški vratar še petič na tekmi žal brez moči. Po novi hitri ‘kontri’ Tabora po desni strani, je do žoge v petmeterskem prostoru prišel Bombač, ki je s hat-trickom zabil še zadnji žebelj v bistriško krsto na tej tekmi. V zadnjih petih minutah se ni zgodilo nič pretresljivega, tako da so nogometaši Tabora domov zasluženo odnesli vse tri točke, našim preprečili boj za 6. mesto, hkrati pa tudi vrgli rokavico nogometašem Dekanov (proti katerim naši igrajo naslednjo tekmo) v boju za uvrstitev v prvi del razpredelnice.

NK ILIRSKA BISTRICA – MND Tabor Sežana
2 – 5 (1-2)
Strelci: M. Marinac 28., Č. Kariž 67. (AG); Stepančič 33., 64., Bombač 42., 74., 84.

20150523_171225

Po porazu in izgubljenem upanju na višjo uvrstitev na lestvici tako našim ostaja le še boj za 7. mesto, saj se nam je Adria iz Mirna z zmago proti Dekanom približala le na dve točki. Ravno Jadran iz Dekanov pa je naš naslednji nasprotnik. Na zadnji gostujoči tekmi sezone bodo naši fantje namreč gostovalu v mestecu, ki leži v zaledju obale. Proti Jadranu, ki je v spomladanskem delu v katastrofalni formi (iz 10 tekem so odnesli le 5 točk), bo pozitiven rezultat malodane nujen, saj nam Mirenčani resno pretijo v boju za mesta na dnu lestvice. Zaželimo vso srečo našim fantom na stadionu Ivana Gregoriča!