V soboto so naši nogometaši v predzadnjem, 26. krogu odigrali svojo zadnjo gostujočo tekmo sezone. Na stadionu Ivana Gregoriča v Dekanih jih je čakal domači Jadran. S ‘pesjani’ so se naši letos pomerili že trikrat. V ligaškem tekmovanju so bili Dekančani obakrat boljši (4-1, 0-3), medtem ko se je prijateljska tekma pred začetkom drugega dela v tretji ligi (igrala se je prav v Dekanih) končala z 1-1. Naši so na gostovanje v zaledje obale odpotovali močno oslabljeni. Že na prejšnjih tekmah je manjkalo precej igralcev, tokrat pa je bilo odsotnih še nekaj dodatnih. Zaradi poškodb in ostalih razlogov so manjkali Bizjak, Iskra, Vorkapič, Jaksetič, Kalanj, Brozina, Kuridža, Dekleva in Kovačić. Tudi sobotni domačini pa se skozi celoten spomladanski del mučijo s sestavo ekipe, saj so glede na jesen izgubili ogromno število ključnih igralcev. Tako je tretjeuvrščena ekipa po 14 krogih, ki se je odkrito spogledovala celo z vrhom lestvice, spomladi iz desetih tekem odnesla zgolj pet točk. Kljub temu so Dekančani uspeli osvojiti vsaj sredino lestvice, katero bi naši lahko še vedno napadali ob boljši predstavi v prejšnjem krogu proti Sežancem. Tako je vijoličastim ostal le še boj z Adrio za končno 7. mesto na lestvici, za kar so naši potrebovali pozitiven izid proti ekipi, ki nas je v prvenstvu že dvakrat premagala.

Rubčić za tekmo ni imel velikega nabora igralcev, saj jih je bilo prisotnih zgolj dvanajst. Na klopi je obsedel Teofilović, v udarni postavi pa so začeli: Prelec; Kalčić, I. Marinac, Grbec, Ujčič; Kuduzović, Mahne; Smajla, Zatkovič, Jusić; M. Marinac. Srečanje se je, morda celo na majhno presenečenje 50 gledalcev na tribunah, začelo zelo dinamično. Presenetljivo predvsem zaradi kratkih klopi na obeh straneh. Pesjani so v prvem polčasu pretili malce bolj, vendar jim razpoloženi vratar Prelec preprečeval veselje z izvrstnimi obrambami. Tudi naši so imeli nekaj priložnosti, eden ključnih trenutkov tekme pa se je zgodil v 34. minuti. Domači igralec je v sumljivih okoliščinah ukradel žogo Kuduzoviću, nakar so Dekančani krenili v protinapad, ki ga je s prekrškom ustavil Grbec. 25-letni centralni branilec je bil po mnenju sodnika Šmajca zadnji igralec bistriške obrambe, tako da mu je ta brez pomislekov pokazal direkten rdeči karton in poslal bivšega mladinca ajdovskega Primorja pod predčasno prho. Tako so naši morali skoraj uro igrati z igralcem manj. Posledično je šok sledil v najslabšem možnem času. Prav v zadnji minuti prvega polčasa je domačemu vezistu Ribiču uspelo premagati do takrat nepremagljivega Prelca in domačini so na odmor odšli z minimalno prednostjo.

Dodaten šok za Bistričane je sledil, ko je moral Rubčić že po 45 minutah opraviti svojo prvo in hkrati edino zamenjavo. Desni bočni branilec Kalčić si je namreč nategnil stegensko mišico (močno je vprašljiv tudi za zadnjo tekmo z Brdi), tako da je bil bistriški trener prisiljen izkušenega Hrvata zamenjati s Teofilovićem. Kljub tema dvema pretresoma pa so naši v drugi polčas krenili na najboljši možen način. Najbolj razpolžen bistriški igralec v zadnjem času Marko Marinac je z odlično akcijo pripravil strel Zatkoviču, ta pa je vse prisotne spomnil na svoje prvoligaške zadetke (za časa, ko je igral za Primorje in Domžale) in z izjemnim strelom z 20 metrov sprožil v malo mrežico dekanskega vratarja Zaharića ter izenačil na 1-1. Po izenačenju se naši kljub igralcu manj niso zatekli zgolj k branjenju svojega gola ampak so še naprej napadali. Nagrada je sledila kaj kmalu. Kdo drug kot M. Marinac je prodrl v kazenski prostor domačih, dekanski branilci so ga podrli na tla, Šmajc pa je pokazal na belo točko. Za izvedbo najstrožje kazni se je odločil strelec prvega zadetka Zatkovič, ki je z mojstrskim strelom v slogu Čeha Antonina Panenke, žogo od prečke poslal v domačo mrežo in povedel Bistričane v vodstvo. Prednost naših pa (kot v kar precej preteklih tekmah) ni trajala dolgo. Praktično že v naslednjem napadu je namreč žoga našla domačega napadalca Vitezico, ki je premagal nemočnega bistriškega vratarja ter izid zelo hitro znova poravnal. V zadnje pol ure tekme so pesjani pritiskali na vrata Prelca, ki pa se je večkrat izkazal z odličnimi reakcijami in poskrbel, da je vsaj ena točka na koncu odšla v Ilirsko Bistrico. Do konca tekme se tako rezultat na semaforju ni več spreminjal in ostalo je pri neodločenem izidu, 2-2.

NK Jadran Dekani – NK ILIRSKA BISTRICA

2 – 2 (1-0)

Strelci: Ribič 45., Vitezica 58.; Zatkovič 47., 56. (11m)

Z remijem so se naši pred zadnjim krogom od Adrie iz Mirna oddaljili za tri točke (ti so v nedeljski tekmi izgubili z Brdi) ter tako že potrdili končno 7. mesto, saj se za stanje na lestvici upoštevajo medsebojne tekme, katere imamo mi z Adrio veliko boljše (2 zmagi in remi). Kljub temu, da bo tako zadnje kolo za naše rezultatsko povsem nepomembno pa bo dobra predstava proti Brdom, ki se borijo za 3. mesto, prišla še kako prav, saj si vsak želi s čim boljšim rezultatom zaključiti prvenstvo. Naši bodo na zadnji tekmi, ki bo na našem domačem igrišču stadiona ŠRC Trnovo, v izjemno razredčeni postavi. Veliki številki manjkajočih igralcev (od katerih jih bo, upajmo, vsaj nekaj pripravljenih za sobotno srečanje) se bosta tokrat pridružila še oba centralna branilca Alen Grbec in kapetan v zadnjih tekmah Igor Marinac, ki sta v Dekanih prejela rdeči oziroma rumeni karton, ki jima preprečuje igranje na zadnji tekmi. Kljub temu pa gremo proti Brdom na zmago in vsi upamo, da boste našim fantom s čim številčnejšo udeležbo pomagali tudi vi!